Reklama
  • Piątek, 23 grudnia 2016 (13:05)

    Recepty na jesienne infekcje

Przekazywane z pokolenia na pokolenie terapie środkami naturalnymi wciąż są skuteczne. Pytamy lekarzy, skąd bierze się ich moc?

Reklama

Bóle gardła to częsta jesienna przypadłość. Przy gwałtownych spadkach temperatury pierwsza „linia obrony” organizmu traci swą wytrzymałość: pod wpływem zimna naczynia krwionośne gardła gwałtownie się zwężają i do nabłonka napływa mniej ciał odpornościowych. W efekcie rośnie podatność na atak zarazków. Co gorsza, proces zapalny może też objąć dolne piętra układu oddechowego. Lepiej więc nie czekać z leczeniem.

Jak zwalczyć nieżyt?

Śluzy roślinne kwiatów dziewanny lekarskiej mają właściwości powlekające i uśmierzające, dzięki czemu łagodzą podrażnienie i osłaniają śluzówkę dróg oddechowych.

Przepis: łyżeczkę kwiatów zalej w garnuszku szklanką wody, doprowadź do wrzenia. Pij z łyżką miodu 1–2 szklanki dziennie.

Naturoterapeuta Sebastian Kneipp zalecał bardziej stężony odwar – z 3 łyżeczek kwiatów na szklankę wody, gotowany na małym ogniu 10 minut. Odwar z kwiatów stosuje się także do płukania gardła i jamy ustnej.

Inhalacje

Do szklanego naczynia wlej wodę o temperaturze nieprzekraczającej 60°C. Dodaj napar rumianku (szałwii, melisy, ty mianku) lub 2–3 krop le olejku sosnowego.

Pochyl się, nakryj głowę i kark ręcznikiem. Wdychaj parę nosem, wydychaj ustami. Wystarczy 10 minut inhalacji, 3 razy dziennie. Czas zabiegu: do 15 minut. Tuż po zabiegu nie wychodź na zimno.

Łagodzące płukanki

Płukanie gardła ma działanie oczyszczające i gojące. Napary przecedź przed użyciem. Krwawnik. Łyżkę kwiatów zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku, parz pod przykryciem 15 minut.

Ślaz leśny. Wymieszaj po łyżce liści i kwiatów. Zalej szklan ką wrzątku, parz 25 minut.

Owoce jarzębiny. Łyżkę owo ców zalej szklanką wody, dopro wadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Odstaw na 20 minut.

Aloes. Zmieszaj po 3 łyżeczki soku z aloesu i ciepłej wody.

Ocet jabłkowy. Dodaj po 2 ły żeczki octu i miodu do 1/2 szklan ki ciepłej, przegotowanej wody.

Roztwór soli. Do szklanki ciepłej wody dodaj 3 g soli kuchennej (pół łyżeczki), wymieszaj.

Okład z siemienia

Zmiel w młynku do kawy 4 czubate łyżki stołowe siemienia lnianego. Umieść proszek w lnianym woreczku, zawiąż go, przelej gorącą wodą. Po ostudzeniu do temp. 40-45°C nałóż ciepłą mokrą masę na wąski cienki ręczniczek lub złożoną gazę.

Rozprowadź tak, by warst wa miała grubość ok. 1 cm. Przyłóż na gardło, owiń suchym ręcznikiem. Połóż się do łóżka. Okład zdejmij po 45 min.

Jak się hartować?

Odporność gardła poprawi... hartowanie stóp. Wystarczy codziennie zanurzać je na 2 minuty w wodzie o temp. 15–18°C. Taka kąpiel wywołuje odruchowy skurcz naczyń krwionośnych gardła. A systematyczny „trening” sprawia, że z czasem stają się one odporniejsze na zimno.

Do wody dodaj olejek z igliwia sosny lub eukaliptusa, napar z mięty lub rumianku. Uwaga: terapię mogą przeprowadzać tylko osoby zdrowe.

Kuracja szałwiowa dla smakosza

Szałwia zawiera olejek, który niszczy wirusy i bakterie. Znajdziemy w niej wzmacniające flawonoidy, witaminy B1, C i A. Z liści i ziela robi się napary i wyciągi stosowane w infekcjach jamy ustnej i gardła, grypie i anginie.

Z ziółka można przyrządzać lecznicze przysmaki: ugotowane czy usmażone liście nie tracą swoich cennych właściwości.

Wino. Zalej 70 g suszonej szałwii 1 l czerwonego wytrawnego wina. Odstaw na kilka dni. Pij kieliszeczek dziennie.

Sos. Zmiksuj w blenderze 1/4 szklanki oleju rzepakowego z łyżką suszonych grzybów i garścią liści szałwii.

Liście w cieście. Wymieszaj 12 dag mąki, pół szklanki lekko podgrzanego wytrawnego wina, 2 żółtka. Dodaj pianę z 2 ubitych białek oraz szczyptę soli. Obtocz w cieście liście świeżej szałwii, usmaż na oleju na złoty kolor. Jedz posypane cukrem pudrem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • No i stało się, cieknie ci z nosa, drapie cię w gardle... Choć udało się infekcji cię dopaść, możesz sprawić, by jak najszybciej odeszła! więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.