Reklama
  • Piątek, 13 maja 2016 (13:05)

    Jak zapobiegać infekcjom?

Spożywaj kapustę kiszoną, ogórki, rzodkiewki, sałatę, szczypiorek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki.

Pij codziennie soki warzywne i owocowe: z buraków, owoców cytrusowych (pomarańczy, grejpfrutów), aronii.

Reklama

Dodawaj do potraw cytryny, sok z nich, imbir, pieprz, tymianek.

W ciągu dnia pij dużo (1,5-2 l) wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Rano na czczo możesz wypić szklankę ciepłej wody.

Jedz kasze (szczególnie jaglaną) z owocami lub warzywami.

Pij herbatki ziołowe (np. lipową, z czarnego bzu), a także owocowe (malinową, z dzikiej róży).

Zażywaj preparaty witaminowo-mineralne: z witaminami C, A, E, cynkiem, siarką, żelazem i magnezem.

Stosuj środki zawierające wyciąg z jeżówki purpurowej (echinacei), aloesu, nagietka, porostu islandzkiego, kory wierzby, liści brzozy, owoców jałowca.

Wietrz pomieszczenia, w których przebywasz, nawilżaj je, otwieraj często okna.

Pamiętaj o spacerach (minimum godzinę dziennie). Wyjdź też na rower 2-3 razy w tygodniu.

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zapobiegać

Zobacz również

  • No i stało się, cieknie ci z nosa, drapie cię w gardle... Choć udało się infekcji cię dopaść, możesz sprawić, by jak najszybciej odeszła! więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.