Miód spadziowy to naturalny produkt, ceniony za wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe. Na bogactwo składników w nim zawartych wpływa złożony proces jego powstawania. Inaczej, niż to ma miejsce w przypadku miodu klasycznego, nie jest on wytwarzany z nektaru kwiatów, ale pozyskiwany z rosy miodowej drzew iglastych lub liściastych.

Jak powstaje spadź?

Owady, takie jak mszyce czy czerwie, żerując, pobierają z drzewa sok. Płyn z rośliny zostaje przez nie przetworzony i wydalony w postaci klejącej wydzieliny. Spadź osadza się na liściach, a zwabione jej słodkim zapachem pszczoły, zbierają jej krople i transportują do ula. Tam poddają je dalszej obróbce.

Rodzaje miodu spadziowego i jego właściwości

Miód spadziowy nie bez powodu nazywany jest również królewskim. Zawiera około 9 razy więcej biopierwiastków niż jego nektarowy odpowiednik. Bogaty we flawonoidy, mikro- i makroelementy oraz witaminy, skutecznie uzupełni dietę w prozdrowotne pierwiastki.

Ze względu na pochodzenie spadzi, wyróżniamy miód spadziowy iglasty i liściasty.
• Miód spadziowy iglasty. Pozyskiwany jest głównie z sosen, jodeł i modrzewi. Ma łagodny smak i dość ciemny kolor. Spożywanie miodu spadziowego iglastego zalecane jest przy wszystkich schorzeniach układu oddechowego. Dotyczy to zarówno zwykłych przeziębień, jak i poważniejszych chorób, takich jak zapalenie płuc czy gruźlica. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, łagodzi kaszel i wspiera leczenie stanów zapalnych. Oprócz tego, jego regularne spożywanie kompleksowo wzmacnia układ krwionośny, układ pokarmowy i koi stany napięcia nerwowego.
• Miód spadziowy liściasty. Powstaje z soku klonów, dębów, grabów czy lipy. Wyróżnia się złocistożółtym kolorem i delikatnym aromatem. Podobnie, jak w przydatku spadzi iglastej, miód ten wzmacnia układ immunologiczny, dlatego polecany jest szczególnie w okresie przeziębień. Dodatkowo korzystnie oddziałuje na drogi moczowe oraz nerki. Jego stosowanie mogą rozważyć również osoby borykające się z problemami ze strony żołądka, wątroby i jelit.

Przeciwwskazania i dawkowanie

Miód spadziowy, jako produkt w pełni naturalny, nie ma wiele przeciwwskazań. Powinny go unikać osoby uczulone na produkty pszczele lub chore na cukrzycę. Jeśli miód ma być zażywany w celach leczniczych, można stosować dawkę od 5 do 10 małych łyżeczek dziennie w przypadku osób dorosłych. Dzieciom podajemy dawkę o połowę mniejszą. Miód nie może być poddawany obróbce cieplnej, bo wtedy traci swoje lecznicze właściwości. Najlepiej rozpuścić go w letniej wodzie lub posmarować nim pieczywo.

Miód spadziowy należy do gatunku miodów szlachetnych. Jego skład jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia człowieka. Watro zatroszczyć się o słoik tego płynnego złota i wykorzystać jego dobroczynne walory w okresie obniżonej odporności i przeziębień.