Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań na grypę. Przed jego nadejściem każdy z nas wszelkimi dostępnymi środkami próbuje wzmocnić swój organizm do walki z chorobą. Pamiętajmy, że aby wygrać z grypą należy zdusić ją już w samym zarodku. Jak zatem skutecznie przygotować się na atak grypy?

Czym jest grypa?

Grypa jest zaliczana do grupy zakaźnych chorób, którą wywołują wirusy A, B lub C. W związku z tym, że jest to choroba wirusowa, zwiększa się ryzyko zachorowań, ponieważ do zakażenia najczęściej dochodzi drogą kropelkową, to znaczy podczas kichania, kaszlu czy przebywania wśród osób już chorych.

Grypa jest chorobą atakującą nagle, której objawy pojawiają się niezwykle szybko i równie szybko przybierają na sile. Podczas zachorowania na grypę jedyne, co nam pozostaje to łagodzenie jej symptomów, takich jak wysoka gorączka, kaszel, katar czy ból gardła oraz ogólne osłabienie.

Jak uchronić organizm przed grypą?

W przypadku grypy warto odwołać się do znanego każdemu stwierdzenia, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Pamiętajmy jednak, że kształtowanie i wzmacnianie naszej odporności to długotrwały proces. Często nie jest wystarczające podjęcie pojedynczych środków przed potencjalnym atakiem grypy. Co zatem robić, aby nie zachorować?

1. Szczepienia ochronne. Są one promowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako najskuteczniejsza metoda zapobiegania grypie (tylko przeciwko niektórym szczepom wirusa). Nie są one obowiązkowe, dlatego też koszty pokrywa pacjent. Szczepienia zaleca się w szczególności dzieciom od 6 miesiąca życia, osobom powyżej 50 roku życia oraz tym, dla których grypa może wiązać się z bardzo poważnymi powikłaniami (np. osoby mające problemy z sercem czy chorujący na przewlekłe zapalenie nerek), a także kobietom w ciąży.

2. Unikanie skupisk ludzi w okresie zachorowań. W trakcie epidemii grypy, jeśli nie jest to konieczne nie wybierajmy się do miejsc zatłoczonych takich jak galerie handlowe i duże supermarkety. W miarę możliwości warto zrezygnować także z komunikacji miejskiej, która w tym okresie jest siedliskiem chorób.
3. Dieta. Odpowiednio zbilansowana oraz bogata w cenne dla zdrowia składniki dieta przyczynia się nie tylko do wzmocnienia odporności, ale ogólnej poprawy naszego zdrowia. Powinniśmy spożywać duże ilości witaminy A, C, B, D3, beta-karotenu, a także cynku, żelaza oraz miedzi. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć również probiotyków, które naturalnie wzmacniają naszą odporność. Znaleźć można je w kefirach, jogurtach oraz kiszonkach.

4. Higiena osobista. Zwracajmy uwagę na zasłanianie ust i nosa (nie dłonią, ale zgięciem łokciowym!) podczas kasłania lub kichania, aby w ten sposób nie prowadzić do szybszego rozprzestrzeniania się wirusów i bakterii. Po powrocie do domu oraz przed każdym posiłkiem ważne jest także dokładne umycie rąk.

5. Aktywność fizyczna. W zdrowym ciele zdrowy duch. Nie rezygnujmy zatem z aktywności fizycznej, ponieważ wykonywanie ćwiczeń wzmacnia nie tylko nasze mięśnie, ale i odporność. Warto hartować się na świeżym powietrzu na przykład regularnie spacerując.

6. Pamiętajmy o odpoczynku! Dla zdrowia ważny jest także sen. Przemęczony i narażony na stres organizm jest dużo bardziej osłabiony, a przez to i bardziej podatny na różnego rodzaju atakujące go drobnoustroje. W trakcie snu aktywują się bowiem komórki (komórki NK), które niszczą komórki zaatakowane przez wirusy i bakterie.